Decorarea locuintei tale nu ar fi completa fara niste plante de interior. Asa ca cel mai probabil te-ai dus la cel mai apropiat supermarket sau florarie sa alegi cateva produse. Dupa ce le-ai asezat in casa si ti-ai creat propriul colt verde, atmosfera parca s-a schimbat. Poate ca eticheta de pe aceste plante de interior spune ca au nevoie de apa doar de cateva ori pe saptamana. Insa, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija de ele.
Cum poti sa ai grija de plante de interior?
Cand vine vorba despre plante de interior, acestea pot muri foarte usor daca mediul nu le prieste. De exemplu, daca sunt uitate chiar si doar doua zile pe balcon, cu geamul inchis, vor muri. Soarele care bate in acel spatiu cu multe geamuri va crea un efect de sera si va distruge plantele.
De asemenea, lipsa soarelui poate omori plantele, deoarece fara aceasta lumina naturala, nu se mai poate realiza fotosinteza. Aceasta este responsabila pentru producerea, transportarea, transformarea si inmagazinarea apei, clorofilei, dioxidului de carbon si a altor vitamine esentiale unor plante de interior.
Nu ineca plantele
Orice organism viu sau planta are nevoie de echilibru. Da, niste plante de interior sanatoase au nevoie de apa, insa excesul le poate dauna foarte mult. De aceea, daca nu ai informatii cu privire la cantitatea necesara de apa, trebuie sa fii atent la semnele care iti spun ca ineci planta.
Iti poti da seama foarte usor cand faci rau planeti udand-o prea mult. De cele mai multe ori, frunzele plantei se vor face galbene, iar solul este umed si poti observa la suprafata acestuia un strat alb de ciuperci sau mucegai. Solutia pentru aceasta problema este de a aseza plantele in lumina directa a soarelui si a face pauza de la udat aproximativ o saptamana.
Alege ghiveciul potrivit
Daca plantele cresc si nu mai incap in vechiul ghiveci, acesta trebuie schimbat. Vei observa ca niste plante de interior isi vor schimba forma si directa de crestere, pentru a incerca sa „evadeze” din ghiveciul prea mic, care devine ca o inchisoare. Pe langa asta, o data ce planta creste, pamantul din ghiveci nu ii va mai ajunge pentru o dezvoltare eficienta. Asigura-te ca adaptezi cantitatea de pamant de flori pentru marimea ghiveciului si a plantei.
Sfat: plantele pe care le cumperi deja puse in ghiveci nu trebuie sa ramana asa. Poate crezi ca magazinele te ajuta astfel, insa plantele vandute astfel sunt deja „crescute”.
Scapa de daunatorii plantelor
Gandacii de plante pot afecta cresterea unor plante de interior ireparabil, daca nu sunt depistati la timp. Acestia arata ca mici scame albe si pot fi usor confundati pe frunze. Altii arata ca niste simpli gandaci. Probabil ca primul instinct ar fi sa folosesti un spray impotriva gandacilor, insa nu este cea mai buna solutie. Chimicalele din acele spray-uri sunt foarte daunatoare pentru plante si le pot omori chiar mai repede. Spala bine planta sub jetul de apa al dusului, cu apa calda. Apoi, sterge frunzele plantei cu o carpa uscata, incercand pe cat posibil sa indepartezi daunatorii. Ca o metoda suplimentara incearca sa aplici sub forma de spray un ulei pentru horticultura sau un sapun cu insecticid.