Medicina a avansat constant cu scopul de a oferi medicilor cele mai eficiente instrumente si metode pentru identificarea exacta a cauzelor anumitor simptome si manifestari, dar si pentru a oferi pacientilor solutii la diagnostice cat mai precise pentru tratamente medicale eficiente. In domeniul neurologiei una dintre procedurile moderne este electromiografia (EMG).
Aceasta procedura medicala este recomandata frecvent pentru a confirma un diagnostic clinic sau pentru investigarea starii de sanatate a muschilor si a celulelor nervoase care controleaza muschii. Procedura de EMG permite medicilor sa obtina informatii amanuntite cu privire la functionarea sistemului nervos si muscular, pentru a stabili planuri de tratament eficiente si precise.
Diagnosticare precisa pentru afectiuni neuro-musculare
In domeniul neurologiei, diagnosticarea cat mai exacta si intr-o faza cat mai incipienta a afectiunilor neurologice este de mare importanta. Acest lucru este valabil si pentru afectiunile neuro-musculare, iar EMG este procedura considerata foarte utila pentru diaagnosticarea diferitelor afectiuni din aceasta categorie.
Chiar daca afectiunile neuro-musculare sunt diverse, exista unele cu o incidenta mult mai mare si care impacteaza un numar mare de pacienti. Printre acestea regasim distrofia musculara, polineuropatia, miastenia gravis, sindromul de tunel carpian si scleroza laterala amiotrofica (SLA).
In distrofia musculara procedura de EMG este utila pentru a diferentia diferite tipuri de distrofii musculare si pentru a evalua severitatea acestei afectiuni neuro-musculare. Pentru pacientii care se confrunta cu polineuropatia, EMG poate identifica gradul de deteriorare al nervilor periferici si este utila pentru a determina cauza acestei deteriorari.
Miastenia gravis este o afectiune autoimuna descrisa de probleme de transmitere neuromusculara. In acest caz procedura de EMG are rolul de a identifica aceste manifestari si de a pune diagnosticul precis. Pentru sindromul de tunel carpian, EMG poate sa confirme daca pacientul intampina probleme cauzate de compresia nervului median si poate evalua severitatea afectiunii.
Scleroza laterala amiotrofica (SLA) este una dintre cele mai complicate afectiuni neuro-musculare prin faptul ca afecteaza neuronii motorii si se ajunge la slabiciune musculara progresiva. Diagnosticarea precoce si exacta este foarte importanta pentru un plan de tratament care sa diminueze impactul afectiunii asupra vietii pacientului. In acest context procedura de electromiografie (EMG) este esentiala in diagnosticarea SLA.
Electromiografia, mai mult decat doar diagnosticare precisa
Dincolo de sprijinul in stabilirea cu precizie a diagnosticului, electromiografia este foarte eficienta si pentru alte aspecte medicale. Monitorizarea progresului si a eficientei tratamentelor pentru pacientii cu afectiuni neuro-musculare este una dintre aceste situatii. Evaluarile periodice prin EMG permit medicilor sa ajusteze planurile de tratament in raport cu evolutia bolii, dar si cu raspunsul pacientului la tratament.
In cazul unor afectiuni, asa cum sunt sindromul de tunel carpian sau leziunile nervilor periferici, EMG poate oferi informatii utile pentru planificarea interventiilor chirurgicale. Acest lucru se bazeaza pe identificarea precisa a nervilor afectati si evaluarea severitatii leziunilor. Pornind de la aceste informatii, chirurgii pot efectua interventii precise si eficiente.
In cele din urma procedura de electromiografie (EMG) se doveste foarte utila pentru evaluarea leziunilor si recuperarii. Pentru leziunile traumatice ale muschilor sau nervilor, evaluarea extinderii leziunilor si monitorizarea procesului de recuperare se poate face eficient prin procedura de EMG pentru dezvoltarea unor programe de reabilitare personalizate.