Optimizarea aprovizionarii, daca este realizata corespunzator, poate ajuta companiile sa isi atinga obiectivele strategice. Cea mai potrivita solutie pentru indeplinirea acestor obiective este contractarea unor servicii logistice profesionale. Optimizarea contribuie la reducerea semnificativa a costurilor de operare si ofera strategii pentru cresterea afacerii.
Cum sa faci optimizarea aprovizionarii
- Optimizare strategica. Strategia unei companii este elementul de referinta pentru managementul metodelor de aprovizionare. Pentru a sustine strategia afacerii, lanturile de aprovizionare sunt create pentru a se potrivii cu obiectivele oricarei companii. Conform studiilor, o analiza pentru optimizarea aprovizionarii poate predetermina aproape 80% din costurile de transport. Acest lucru iti ofera o perspectiva asupra bugetului de care vei avea nevoie si modul in care trebuie sa te organizezi. Optimizarea strategica asigura o sursa de aprovizionare pe termen lung, te invata cum sa alegi aceasta sursa, care este capacitatea furnizorului si unde este nevoie de investitii.
- Optimizarea tactica. Dupa staibilirea detaliilor cu privire la centru de distributie, urmatorul pas este optimizarea deciziilor cu privire la stocurile anuale si a fluxului de produse. Optimizarea deciziilor ofera sansa companiilor de a face alegeri informate. Optimizarea fluxului de produse determina daca un produs trebuie mutat direct de la un furnizor sau printr-un centru de consolidare. Prin mutarea produselor printr-un centru de consolidare, companiile beneficiaza de bunuri si servicii comune si costuri logistice scazute.
- Imbunatatire continua. Lanturile de aprovizionare sunt dinamice. In timp, cererea se schimba si sunt introduse in sistem elemente noi. Pentru a tine pasul si a-ti pozitiona afacerea pe primele pozitii este important sa faci optimizarea aprovizionarii, atat strategica, cat si tactica.
Experimenteaza. Agilitatea si flexibilitatea lanturilor de aprovizionare trebuie sa se poata adapta oricaror schimbari ale companiei si ale pietei. Experimentarea inseamna testarea unor scenarii care se pot intampla si descoperirea celei mai bune solutii. Un exemplu de astfel de scenariu poate fi „Ce se intampla daca va creste cererea cu pana la 20% intr-un segment specific?”. Furnizorul trebuie sa poata raspunda la aceasta intrebare si sa fie pregatit sa se adapteze.