Una dintre subramurile recuperarii medicale este kinetoterapia, cea care se mai numeste si terapia fizica. Rolul acestei ramuri este de a ajuta persoane de toate varstele care au diferite probleme ca urmare a unor afectiuni medicale sau leziuni care limiteaza intr-o masura mai mica sau mai mare abilitatile de miscare.
Vorbim practic despre proceduri care contribuie la redobandirea functiei de miscare pentru anumite persoane care au probleme de natura fizica. Toate procedurile sunt efectuate intr-un centru medical specializat in kinetoterapie Bucuresti.
Ce trebuie sa stie un pacient care apeleaza la kinetoterapeut?
Primul lucru care trebuie punctat atunci cand vorbim despre sedintele de terapia fizica este faptul ca orice exercitiu sau procedura se efectueaza doar in baza recomandarilor medicale ale unui medic generalist in colaborare cu un medic specializat in recuperare medicala. Primul pas inainte de a trece propriu-zis la aceste exercitii este de a se face evaluarea pacientului din perspectiva motricitatii si a musculaturii.
In functie de rezultatele obtinute la evaluarea initiala, este stabilit ulterior un program de exercitii personalizat pentru a stimula musculatura si functiile motrice, in eventualitatea in care aceste functii au avut de suferit dupa un accident sau in cazul unei boli.
Fiecare dintre exercitiile din sedintele de kinetoterapie vine sa contribuie la redobandirea fortei musculare si a capacitatii de efort. Mai mult, aceste exercitii sunt concepute pentru a redobandi controlul si echilibrul musculaturii. Exista inclusiv exercitii care sunt gandite pentru a favoriza legatura dintre creier si muschi.
Pentru pacientii care din cauza anumitor probleme medicale sau accidente au muschi care sunt afectati in mod ireversibil, sedintele de kinetoterapie Bucuresti sunt canalizate inspre antrenarea unor grupe de muschi care sa preia o parte dintre functiile indeplinite anterior de catre muschii afectati.
Tot in randul procedurilor din terapia fizica pot fi vizate aspecte precum restaurarea functiilor normale la nivelul sistemului nervos, normalizarea digestiei si a functiilor sistemului endocrin, dar si functiile altor organe.
Tipuri specifice kinetoterapiei si beneficiile procedurilor
Kinetoterapia poate fi impartita in doua categorii mari, si anume cea de recuperare si cea profilactica. Scopul kinetoterapiei de recuperare este de a reface functiile organismului care au avut de suferit in urma unor afectiuni sau traumatisme cu ajutorul miscarilor fizice.
In ceea ce priveste kinetoterapia profilactica, avem in vedere acele proceduri care au scopul de a mentine starea de sanatate pentru pacient sau de a incetini avansarea unor probleme medicale cronice. Pentru a obtine aceste rezultate, kinetoterapia profilactica se bazeaza pe o serie de exercitii fizice, tehnici de relaxare si masaj medical.
Indiferent de tipul de terapie fizica pe care un pacient il urmeaza, exista mai multe beneficii aduse de aceste proceduri. Primul beneficiu este dat de eliminarea durerii si a inflamatiilor la nivelul organismului. Un al doilea beneficiu este redobandirea fortei musculare, imbunatatirea mobilitatii fizice, recastigarea echilibrului in cazul persoanelor varstnice, cresterea masei musculare sau reabilitarea functiilor neuromusculare.
Sedintele de kinetoterapie Bucuresti pot contribui inclusiv pentru a redobandi reflexele de postura si dexteritatea, pentru a creste rezistenta fizica la efort sau pentru a ameliora tonusul muscular si pentru a se recupera dupa atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Toate acestea sunt efectuate sub indrumarea unui specialist in kinetoterapie Bucuresti atunci cand apelezi la serviciile oferite de un centru medical acreditat.
Informatii suplimentare pot fi gasite pe www.kolymedical.ro, iar pentru programare accesati aici.