Erupția dentară este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, care aduce cu sine numeroase provocări pentru părinți. În funcție de simptomele pe care le manifestă copilul și de intensitatea acestora, îți poți da seama dacă urmează să erupă un dinte și cât de aproape este acesta să spargă gingia. Ai dubii că micuțului tău urmează să-i erupă un dinte? Citește aici 3 semne pe care ți le dă bebelușul că urmează o erupție dentară.
Cand ies dintii la bebelusi
Dezvoltarea dinților începe încă din uter, când apar mugurii și substanța dură care îi protejează. După naștere, procesul de erupție al dinților apare după vârsta de 6 luni a copilului. De obicei, aceștia erup în perechi, câte doi la fiecare două luni. În cazul unora dintre bebeluși, primii sunt dinții de jos, însă nu este o regulă.
Este util să anticipezi momentul când vor erupe și să te ,,înarmezi” cu instrumente care să te ajute să gestionezi disconfortul pe care îl va simți copilul. Jucăriile pentru dentiție sunt aliatul tău de nădejde, mai ales dacă sunt răcite în congelator în prealabil. Senzația de rece ajută gingiile să se liniștească și, astfel, durerea este redusă considerabil. De asemenea, medicul pediatru îți poate recomanda un gel special pentru dentiție, care are un efect analgezic, dar care trebuie utilizat cu măsură. Rămâi alături de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla câteva semnale pe care le transmite copilul înainte de erupția dentară sau consultă un blog mamici care tratează acest subiect.
- Hipersalivatie
Acesta este primul semn că urmează erupția. Apariția unui dinte presupune un nou corp străin în gură, cu care bebelușul se va adapta în timp. Totuși, prima reacție a organismului când se confruntă cu un corp străin în cavitatea bucală este hipersalivația. Acest instinc se combină cu tendința micuțului de a îndesa pumnul în gură sau de a roade diverse obiecte, ceea ce înseamnă că ține gura deschisă pentru mult timp. Automat, saliva se va scurge pe bărbie și chiar pe piept, dacă nu este ștearsă.
Deși poate părea inofensivă, saliva umană este acidă și îl poate afecta inclusiv pe bebeluș, căruia îi poate apărea o iritație în barbă. De aceea, este esențial să ștergem bărbia constant cu un șervețel fin.
2. Gingii inflamate copii il transforma pe acesta intr-un mic rozator
Cu cât se apropie momentul erupției, cu atât mai mare va fi disconfortul la nivelul gingiilor. Pentru a le ajuta, bebelușul va încerca să roadă diverse obiecte, de la propriile mâini și haine la jucării și chiar mobilier. Intensitatea durerii variază de la copil la copil, însă toți sunt predispuși la încercarea de a roade lucruri pentru a ajuta dintele să spargă mai repede gingia. Chiar înainte de erupție, gingia va fi roșie și cu o dungă mică albă în locul unde va apărea dintele.
Aici intervin jucăriile pentru dentiție, care sunt umplute cu o soluție specială. Acestea vin în diverse forme, cea mai cunoscută fiind cea de palmă. Sunt relativ moi și spargerea lor nu reprezintă niciun pericol pentru copil, fiindcă soluția din interior nu este toxică. Pentru un plus de calmare a gingiilor dureroase, poți ține câteva minute jucăria la congelator.
3. Probleme cu somnul la bebelusi
Durerile constante îi stârnesc bebelușului plânsete necontrolate. Acesta nu se poate odihni din cauza disconfortului și acumulează oboseală. Unii dintre copii se confruntă chiar cu insomnie și tulburări de somn pe termen lung. Pentru a-l ajuta pe cel mic să se odihnească, trebuie șă calmezi durerile cu ajutorul instrumentelor menționate mai sus: jucării de dentiție, gel pentru dentiție, senzație de rece, etc.
Un alt efect poate fi refuzul de a se hrăni, cauzat tot de durerea de gingii. Deoarece se află deja în faza diversificării, poți apela la câteva alimente nederanjante pentru gingie, precum piureurile și iaurturile reci.
Multumesc, chiar a fost de ajutor acest articol;