Se spune ca stresul nu ne face foarte bine insa studii recente au demonstrat ca poate fi si benefic. Insa, exista studii care ne arata care sunt beneficiile stresului.
Un cercetator renumit, profesor de biologie de la Universitatea California din Berkeley, a realizat un studiu pe soareci. Daniela Kaufer a descoperit ca evenimentele stresante si scurte au deteminat celulele stem din creier sa se prolifereze in celule noi. In momentul in care au ajuns la maturitate dupa doua saptamani, performantele mentale ale soarecilor s-au imbunatatit.
„Intotdeauna te gandesti la stres ca fiind foarte rau pentru tine, dar nu este. Unele cantitati te stres sunt bune pentru a te determina sa ai nivelul optim de atentie, comportament si performanta cognitiva”, a spus cercetatoarea Daniela Kaufer.
Daniela Kaufer spuna ca soarecii stresati s-au descurcat mai bine intr-un test de memorie la doua saptamani dupa ce au avut parte de un eveniment stresant, insa la doua zile dupa acesta. Astfel, s-a realizat faptul ca beneficiile stresului sunt la nivelul creierului. De aceea, noi nu le putem sesiza, insa activitatea noastra la nivel mental este imbunatatita.
Kaufer impreuna cu echipa sa de cercetatori s-au folosit de tehnici speciale de etichetare celulara si au stabilit ca noile celule declansate de stresul acut erau aceleasi implicate in invatarea noilor sarcini de dupa doua saptamani. Deci, daca invatati in conditii de stres puteti asimila informatia pe o durata mai lunga de timp.
Cercetatoarea a demonstrat ca sub conditii de stres persoanele pot lucra si mai eficient. Bineinteles, acest lucru tine si de capacitatea, motivatia si temperamentul celui in cauza.