Aproape fiecare persoana, la nivel global, are acces intr-o forma sau alta la plastic, fie ca este vorba despre sticle de plastic, containere, butoaie si bidoane sau simple pungi din plastic. Toate aceste elemente ne sunt oarecum indispensabile, ajutandu-ne destul de mult in viata de zi cu zi. Insa, plasticul este un material care poate rezista chiar si sute de ani, ajungand de cele mai multe ori sa polueze extrem de mult, in special marile si oceanele, distrugand flora si fauna.
Din acest motiv, la nivel global se desfasoara campanii importante de reciclare. Pentru a accentua eforturile si pentru a refolosi produse din plastic, tot mai multe programe accepta acest material in forme din ce in ce mai diverse.
Ce produse din plastic poti recicla?
- Sticlele de plastic de tip PET pot fi colectate chiar prin intermediul programelor de reciclare din cartierul tau. De cele mai multe ori, aceste produse din plastic sunt topite, intinse sub forma unui fir subtire, iar apoi prin forma unor elemente durabile, care ajung sa creeze haine, tapiterie sau mochete.
- Pungile din plastic folosesc polietilena de densitate scazuta, fiind cele mai utilizate produse in supermarketuri, atat pentru depozitarea produselor, cat si pentru ambalare. De cele mai multe ori, acestea sunt reciclate pentru a fi create alte materiale precum folie de plastic si pungi, insa ele pot capata si forma unor garduri sau a mobilierului de exterior.
- Cutiile pentru produse, precum margarina, iaurtul sau branza sunt de asemenea acceptate in majoritatea programelor de reciclare. Acestea ajung sa fie folosite pentru cabluri si tavi pentru cafenele.
- Recipientele din plastic solid – precum cele pentru detergenti – presupun o reciclare mai grea, insa ele sunt transformate in produse din plastic durabil. Acestea sunt folosite pentru mobilierul de gradina, banci pentru parcuri si cosuri de gunoi.
Concluzia: recicleaza!
Trebuie sa constientizam impactul pe care plasticul il are asupra mediului inconjurator – atat prin faptul ca este aruncat la intamplare, cat si prin metodele foarte poluante prin care se obtine. Apoi, avand in vedere gama larga de produse din plastic care pot fi reciclate, poti contribui eficient in acest proces. Tot ce trebuie sa faci este sa selectezi deseurile!