Terapia Comportamentala Aplicata, denumita si terapia ABA (Applied Behavior Analysis) reprezinta o strategie terapeutica ce presupune folosirea sistematica a mai multor tipuri de proceduri ce au ca scop ameliorarea comportamentului si maximizarea calitatii vietii unei persoane cu autism. Este un tip de terapie comportamentala ce are la baza o serie de principii si tehnici care sunt folosite pentru a transforma comportamentele negative intr-unele pozitive.
De regula, copiii diagnosticati cu o tulburare din spectrul autismului necesita in jur de 6-8 ore de terapie ABA, efectuate timp de 7 zile pe saptamana. Aplicata inca din primele ore ale diminetii, chiar de la trezire, terapia ABA se bazeaza pe o serie de programe de interventie prin care se doreste acumularea a cat mai multor abilitati de comunicare, autoingrijire si sociale, abilitati de care copiii au nevoie atat in situatiile structurate, cat si in cele nestructurate.
Aceasta terapie comportamentala a fost inceputa in anii 1960, cand a debutat ca o simpla observatie si analiza a comportamentelor copiilor cu autism in mediul lor natural.
Se crede ca nu poti intelege sau modifica un comportament decat daca il observi. Observarea comportamentului este apoi legata de un plan de interventie pentru a ghida si invata copilul sa aiba un comportament mai sanatos.
ABA reprezinta modul principal prin care copiii cu nevoi speciale invata in ziua de azi, deoarece poate fi folosit pentru a preda o gama larga de abilitati de baza, cum ar fi solicitarea limbajului, abilitatile de joc, cautarea si ascultarea, precum si seturi de abilitati mai complexe, cum ar fi abilitatile academice (cititul si scrisul), abilitatile functionale de viata si abilitatile sociale (ex: intelegerea perspectivei sau a sentimentelor persoanelor din jur).
Daca informatiile de mai sus au sunat vag, se datoreaza faptului ca fiecare copil este unic, ceea ce inseamna ca fiecare plan de tratament si aplicarea terapiei comportamentale sunt unice. Nu exista un protocol de tratament standard, in schimb fiecare copil este invatat in functie de abilitatile si nevoile sale.
Iata cateva dintre beneficiile terapiei ABA:
– Invatarea abilitatilor sociale. Interventiile comportamentale utilizate in ABA fac minuni pentru invatarea copiilor autisti abilitatile sociale necesare pentru a se intelege cu semenii lor si pentru a-si face prieteni.
– Imbunatatirea abilitatilor de care au nevoie copiii pentru a trai independent.
– Copiii invata sa se imbrace si sa se dezbrace corespunzator.
– Abilitatile de limbaj sunt mult consolidate.
– Invatarea mentinerii unei igiene adecvate.
– Cresterea semnificativa a IQ-ului si a performantelor scolare.
– Asimilarea de diverse cunostinte, atat utile, cat si functionale.
– Imbunatatirea motricitatii fine si grosiere.
– Diminuarea comportamentelor nedorite (agresive, autostimulari, stereotipii, etc.).
– Recunoasterea persoanelor, obiectelor, locatiilor, actiunilor si emotiilor.
– Povestirea propriilor intamplari.
– Sortarea obiectelor pe diverse categorii.
– ABA ii invata pe copii sa traiasca si sa faca fata “provocarilor” obisnuite vietii cotidiene. Ii invata ceva foarte simplu, dar important, cum ar fi utilizarea baii, care este esentiala pentru a trai normal in societate.
Terapia ABA este utila pentru copiii cu autism, dar ofera beneficii si parintilor. ABA ajuta parintii sa fie parinti mai buni, ii invata cum sa interactioneze cu copiii lor si cum sa reactioneze in anumite situatii. Cresterea unui copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului nu este usoara. Insa terapia ABA poate ajuta parintii sa fie mai eficienti in cresterea copiilor lor.
Nu in ultimul rand, terapia ABA permite parintilor sa aiba asteptari mai mari. ABA este atat de eficienta incat unii copii vor ajunge sa scape de diagnosticul de autism. Mai important, terapia ABA arata parintilor ca micutul lor poate realiza tot felul de lucruri care au fost considerate imposibile inainte de inceperea terapiei. Asteptarile mai mari il ajuta pe copil sa obtina mai mult si mai mult si ii ajuta atat pe parinti, cat si pe copii sa aiba obiective inalte.
ABA este un instrument puternic in activitatea profesionistilor care lucreaza cu copiii diagnosticati cu autism. Beneficiile de mai sus ale Analizei Comportamentale Aplicate pentru copiii cu autism sunt doar cateva dintre modalitatile prin care aceasta abordare terapeutica imbunatateste vietile in fiecare zi.