Comertul cu amanuntul reprezinta una dintre cele mai importante forme ale circulatiei marfurilor. Acesta este un proces intermediar in cadrul relatiei dintre producator si consumator si poate fi realizat prin colaborarea cu firme specializate in comert.
Ce presupune comertul cu amanuntul
Aceasta activitate se ocupa atat cu aprovizionarea cu marfa, dar si de a le aduce pe piata de desfacerea pentru a le oferi mai departe clientilor spre vanzare. Acest proces implica doua parti: vanzatorul si consumatorul. Majoritatea produselor comercializate in comertul cu amanuntul sunt destinate persoanelor fizice, motiv pentru care este vorba de comercializarea de produse in cantitati mici.
Logistica in comertul cu amanuntul
Cu toate ca acest tip de comert presupune cantitati mici de produse, comerciantii trebuie totusi sa aiba grija sa asigure intotdeauna stocuri suficiente si variate pentru consumatorii sai. Avand in vedere acest aspect legat de cantitatea si tipurile de produse, procesul logistic in ceea ce priveste comertul cu amanuntul cuprinde trei etape: aprovizionarea, stocarea si vanzarea.
Produsele comercializate cu amanuntul
Produsele care intra in aceasta categorie de comert sunt vandute cu scopul de a fi utilizate de catre persoane fizice pentru consumul necomercial. In aceasta categorie intra o gama larga de produse, precum: alimente, bauturi, tutun, medicamente, produse medicale, cosmetice, produse de igiena, imbracaminte, incaltaminte, piese de mobilier, textile, corpuri de iluminat, vechicule, biciclete, combustibili, piese de schim, carti, ziare, bijuterii, articole fotografice si multe altele.
Intreaga activitate pentru comertul cu amanuntul se finalizeaza prin tranzitia de la zona comertului la zona consumului, care se incheie prin procesul de achitare a contravalorii produselor. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode, de la plata in numerar, la card bancar sau alte optiuni de plata digitale.
Comertul cu amanuntul este intr-o continua dezvoltare, prin aparitia de tehnici si principii noi, la care fiecare comerciant trebuie sa se adapteze. Cu toate acestea, principalele aspecte pe care se pune in continuare accentul este raportul bun calitate-pret si rapiditatea in livrarea produselor.