Cand vine vorba despre crearea unui logo si construirea unei identitati de brand, numele companiei joaca un rol important. Din punct de vedere istoric, majoritatea produselor erau identificate dupa numele proprietarului afacerii: Cadbury’s, Sainsbury’s, John Lewis etc. Apoi, au aparut logo-urile si fiecare companie a constientizat importanta crearii unei imagini proprii.
Logo-urile au devenit populare la inceputul anilor ’90-2000, fiind destul de cautate si acum. Insa, logo-urile au devenit niste sub-branduri in cadrul corporatiilor, fiind alcatuite din monograme indescifrabile ca parte a oricarei afaceri, cat de mici.
Pentru produsele ambalate si companiile cu touchpoint-uri fizice, procesul de creare logo este cu adevarat important. Asta pentru ca oamenii au nevoie sa recunoasca aceste elemente. Insa, intr-o era a digitalizarii, a aparaturii mobile si Social Media, cumparaturile se realizeaza online. Cand acestea nu se fac direct de pe raft, ramane in medie un spatiu de doar 73×73 pixeli pentru a prezenta o imagine in online.
Afacerile din online investesc tot mai mult in interactiune si design-ul de continut. De asemenea, re-brandingul priveste simplificarea elementelor esentiale de identitate. Cateva exemple relevante sunt Airbnb, Google, Coca-Cola sau Moo.com, care au luat in considerer experienta utilizatorului si au mizat pe cuvinte scurte si simple, uneori associate cu simboluri-cheie. Acest model este in special utilizat de companiile din domeniul tehnologic si de fashion, insa nu este o regula.
De ce se folosesc numele in procesul de creare logo?
Specialistii in design grafic de logo spun asta de ceva timp: numele este noul logo. Acesta este elementul principal pentru transmiterea viziunii, misiunii si a intregii esente de brand. Clientii vor sa inteleaga ce incearca un brand sa transmita si care sunt valorile pe care le reprezinta. Acest lucru se poate face atat in digital, cat si in print, in special pentru ambalaje. Din acest motiv, creativitatea trebuie concentrata catre nume si mesaje.
Orice brand trebuie sa creeze un nume care va atrage atentia audientei si ii va purta prin povestea sa. Secretul este sa stii ce sustine brand-ul, nu neaparat ce este brand-ul. Companiile trebuie sa foloseasca numele ca pe o oportunitate de a incepe o conversatie si de a starni un interes. Un nume pe post de logo este mult mai reprezentativ decat orice design complicat al unui simbol care poate fi sau nu inteles. Iar niciun simbol nu poate compensa pentru niste cuvinte prost alese.