Ureea este o componenta importanta in hidratarea pielii, fiind un factor esential in mentinerea unei bariere impotriva factorilor externi. In industria dermatocosmetica, vei gasi adesea diferite produse de curatare si hidratare pentru fata si corp ce au in componenta uree, cele mai multe dintre ele fiind menite sa hidrateze si sa exfolieze pielea. La concentratii mai mari, acest ingredient devine un agent keratolitic, ceea ce inseamna ca poate ajuta la reducerea acumularii de piele moarta de pe suprafata pielii. De fapt, pentru a obtine acest beneficiu, este recomandat sa folosesti o crema cu uree 10%. Cand este utilizata local si in mod regulat ca parte a unui regim de ingrijire a pielii, ureea poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii uscate, aspre sau solzoase. Astfel, acest ingredient poate fi de mare folos in tratarea dermatitei atopice, psoriazisului si diferitelor iritatii ale pielii.
Ce este, mai exact, ureea?
Cunoscuta si sub denumirea de carbamida, ureea este o molecula produsa in mod natural de corpul uman, ca parte a procesului de hidratare al pielii. Aceasta a fost descoperita in anul 1773 de catre chimistul francez Hilaire Rouelle, iar de atunci este replicata in laboratoare. Astazi, ureea este unul dintre cele mai comune ingrediente de hidratare si exfoliere utilizate in produsele de ingrijire a pielii.
Cum actioneaza ureea la nivelul pielii?
Ureea poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii uscate, aspre si solzoase, in doua moduri: oferind hidratare pentru a netezi textura pielii si reducand acumularea de celule moarte la nivelul epidermei. Asadar, ureea este considerata atat un umectant (ajuta la atragerea si retinerea umiditatii) si emolient (ajuta la netezirea si catifelarea pielii), cat si un agent keratolitic (determina exfolierea stratului exterior al pielii pentru a reduce celulele moarte, impuritatile si descuamarea).
Poate fi ureea folosita pentru orice tip de piele?
Cand se aplica local, ureea este in general bine tolerata. Acest lucru, insa, poate varia in functie de produsul cu uree pe care il alegi. Citeste intotdeauna cu atentie eticheta produsului pe care doresti sa il aplici pe fata sau corp, pentru a vedea daca este sau nu potrivit pielii tale. Produsele dermatocosmetice ce au in componenta uree in procent mai mare, cum ar fi de 10%, sunt de regula formulate pentru cei cu piele uscata, psoriazis sau dermatita atopica.