Judetul Bistrița-Nasăud este plasat în Transilvania, România. Județul Bistrița-Nasăud este împărțit, din punct de vedere administrativ, într-un municipiu, 3 orașe și 58 de comune cu 235 de sate. Se învecinează cu județele Cluj, la vest, Maramureș, la nord, Suceava, la est și Mureș la sud. Judetul Bistrita-Nasaud este impartit, din punct de vedere administrativ, intr-un municipiu, 3 orase si 58 de comune cu 235 de sate. Resedinta judetului este Municipiul Bistrita.
Date generale si informatii utile despre Judetul Bistrita Nasaud
In regiunea Muntilor Bargaului, peste sisturile cristaline sau deasupra depozitelor conglomeratice-grezoase se gasesc calcare rosii. Sisturile argiloase slab bituminoase si gresiile, pot fi observate pe o suprafata intinsa intre valea raului Neagra Sarului si cristalinul muntilor Rodna. Corpurile vulcanice din Bargau sunt reprezentate prin lacolite, silluri, dykeuri si chiar stokuri, formate din diorite, dacite si andezite, care la interactiunea cu rocile sedimentare au facut posibil aparitia unor fenomene de metamorfism termic, transformand gresiile in sisturi grezoase negre.Sisturile cristaline apar sub forma a trei serii: de Bretila, de Repedea si de Rebra. In partea de sud a Muntilor Rodnei se gasesc roci vulcanice neogene, dispuse in lungul Somesului Mare. Rocile sedimentare, de varsta paleogena si cretacica (gresii conglomerate, marne si calcare) care inconjoara masivul au fost influentate de miscarile stirice si imprima reliefului cateva trasaturi specifice.
Din grupa carpatilor orientali, Muntii Rodnei conserva cel fidel urmele ghetarilor cuaternari. Relieful glaciar este evidentiat pe versantul nordic, unde se afla circuri glaciare (Buhaescu, Negoescu, Pietrosu etc.). Pe versantul din sud, relieful glaciar este mai evidentiat : un numar mic de circuri glaciare suspendate, circuri glacio-nivale respectiv nise nivale. Calcarele din jumatatea sudica a Muntilor Rodnei au permis instalarea unui relief carstic.
Daca vi se pare util acest articol reveniti pe site in zilele urmatoare pentru a citii si continuarea. De asemenea asteptam parerile si sugestiile voastre in sectiunea de comentarii de de mai jos. Ne bucuram sa auvim parerea vostre indiferent daca e pozitiva sau nu, atata timp cat este exprimata intr-un pod constructiv si cu un limbaj decent.