Persoanele in varsta sunt expuse riscului de a se confrunta cu o varietate de probleme de sanatate, de la deteriorarea sanatatii fizice pana la declinul cognitiv. In timp ce factorii de risc pentru aceste afectiuni difera, aproape toate persoanele varstnice sunt expuse pericolului de a dezvolta escare de decubit. Cunoscute si sub numele de ulcere de presiune, aceste rani tind sa se formeze atunci cand pe o anumita zona a corpului se exercita o presiune pe o perioada mai lunga de timp. Expunerea repetata la presiune pe aceeasi zona va duce la degradarea integritatii pielii, deschizand literalmente pielea si crescand riscul de infectie.
Daca si tu esti expus pericolului de a dezvolta escare de decubit, iata ce masuri poti lua pentru a le preveni!
Misca-ti corpul cat mai mult.
Exercitiile fizice, indiferent de cat de usoare sunt, promoveaza circulatia sanguina. Iar circulatia sanguina ajuta la prevenirea formarii escarelor. Prevenirea necesita mult mai mult decat simpla ridicare din pat sau din scaunul cu rotile. Leziunile de decubit se pot dezvolta si pe coccix, solduri, umeri sau calcaie, asadar sunt des intalnite si la persoanele care folosesc scaunul cu rotile pentru a se deplasa. Prin urmare, este esential sa te asiguri ca iti misti cat mai mult si mai des corpul pentru a minimiza riscul de dezvoltare a escarelor.
Verifica-ti pielea in mod frecvent pentru a depista eventualele semne de dezvoltare a escarelor de decubit.
Un ulcer de presiune se poate dezvolta in mai putin de cateva ore. De aceea, este important sa-ti verifici frecvent pielea pentru semne ale leziunilor de presiune.
Foloseste o saltea antiescare pentru a reduce presiunea asupra zonelor cu probleme.
Pentru pacientii care se confrunta sau care prezinta risc ridicat de ulcere de presiune s-au inventat aceste saltele antiescare, care au un sistem de reglare electrica al presiunii conform greutatii bolnavului.
Salteaua vine cu o pompa/compresor ce umple buzunarele de aer ale saltelei in asa fel incat sa ofere confortul necesar utilizatorului, fara a-l expune pericolului de a dezvolta leziuni pe piele.
Practic, salteaua antiescare preia 70% din rolul intoarcerii bolnavului la fiecare ora, de pe o parte pe alta, acest lucru putand fi dificil de facut de catre bolnav, de unul singur, in special in timpul noptii.
Mentine-ti pielea curata si uscata.
Incontinenta urinara este unul dintre cei mai mari factori asociati cu dezvoltarea escarelor de decubit. Cand urina ramane in contact cu pielea, acizii si enzimele din aceasta vor incepe sa provoace excoriatia si degradarea pielii mai repede decat de obicei. Daca bolnavul are incontinenta urinara si prezinta o capacitate limitata de a se repozitiona, poate dezvolta un ulcer de presiune in zona perineala destul de repede.