Cu toate masurile si reglementarile in vigoare, incendiul continua sa fie principalul risc la care este expus orice imobil. In vederea protejarii in raport cu riscul la incendiu, tot mai multi sunt cei care isi indreapta atentia inspre masurile suplimentare pentru securitatea si prevenirea la incendiu.
Una dintre masurile suplimentare este folosirea de sticla rezistenta la foc. Acest tip de sticla este unul special conceput astfel incat sa reziste la temperaturi extrem ridicate si la flacarile care rezulta in urma inceperii unui incendiu care afecteaza un anumit imobil. Multa lume se intreaba daca o astfel de investitie este una rentabila si care merita a fi facuta. In continuare sunt punctate argumentele care recomanda sticla antifoc.
Caracteristici ce descriu sticla cu rezistenta la foc
Asa cum ii spune si denumirea, sticla antifoc este realizata special pentru a oferi o mai mare rezistenta in eventualitatea unui incendiu care poate afecta imobilele. Produsele care rezulta in cazul incendiului includ printre altele flacari, temperaturi extrem de ridicate, fum si gaze toxice. Toate acestea pot pune in pericol viata persoanelor aflate in imobilul respectiv. In acelasi timp pot face mai dificila interventia echipajelor de pompieri.
Pentru a combate aceste efecte ale incendiului, sticla antifoc dispune de anumite proprietati prin intermediul carora sa reuseasca sa previna extinderea incendiului si sa ofere mai mult timp pentru lichidarea incendiului. In baza acestor caracteristici, aceasta varianta a sticlei este numita „sticla termorezistenta”.
Pentru a rezista la temperaturile foarte ridicate si la flacarile provocate de incendiu, sticla rezistenta la foc se bazeaza pe mai multe straturi de folii extrem de subitiri care sunt suprapuse. Acestea au rolul de a rezista la flacari si la temperaturile din timpul incendiului. In acest mod extinderea incendiului dintr-un anumit imobil este incetinita sau chiar stopata.
Principiul de functionare se bazeaza pe activarea sub forma unui strat de protectie a sticlei termorezistente la momentul in care temperaturile din timpul incendiului ajung la aproximativ 100 de grade Celsius. La astfel de valori folia intumescenta din interiorul sticlei se va activa si va deveni asemenea unui scut de protectie.
Sticla cu rezistenta la incendiu se poate monta eficient deopotriva in cazul locuintelor personale, dar si in spatiile comerciale, de productie sau in cele industriale de catre companii si institutii. Pana si spatiile de birouri pot beneficia de avantajele sticlei antifoc.
Este sticla antifoc o investitie rentabila?
Avand in vedere caracteristicile sticlei antifoc, trebuie spus ca vorbim despre un tip de sticla ce propune o serie de avantaje si beneficii pentru utilizatori. Dincolo de siguranta in plus la incendiu, sticla aceasta inseamna diminuarea pagubelor materiale in cazul unui incendiu. De asemenea vorbim despre etanseitate superioara ce asigura un plus in ceea ce inseamna izolarea fonica si termica.
Durabilitatea mare a acestui tip de sticla este de asemenea un avantaj care merita a fi punctat. Daca punem in balanta aceste aspecte pe care sticla rezistenta la foc le ofera, putem spune ca este o investitie rentabila prin durabilitatea oferita, plusul de siguranta si diminuarea pagubelor in caz de incendiu.