Panourile radiante nu trebuie confundate cu radiatoarele, care sunt de fapt in primul rand convectoare. Radiatoarele distribuie in general 80% din productia lor prin convectie si doar 20% prin incalzire radianta. Daca luati un radiator si ii scoateti convectoarele din spate, apoi il izolati si il instalati intr-un plafon, o sa obtineti 70% caldura radianta și 30% convectie.
Daca luam in calcul aceste cifre, un radiator ca sa incalzeasca o camera intr-o zi rece de iarna, trebuie sa se incalzeasca mai intai si apoi va incalzi si aerul din locuinta. Prin convectie aerul va circula prin camara pana cand temperatura va deveni omogena si nivelul de confort dorit va fi atins. Stand aproape de radiator putem obtine 20% caldura radianta atunci cand radiatorul atinge temperatura optima de functionare. Deci, daca radiatorul are o putere de 1 kW, 200W vor oferi un confort instant, in timp ce 800W vor fi utilizati pentru a creste temperatura aerului din locuinta. Cu panourile radiante de 1kW, 700W ar fi disponibili atunci cand panoul a ajuns la temperatura optima de functionare. Mai mult decat atat, in cazul in care panourile radiante au fost amplasate corect in tavan, beneficiile ar putea fi resimtite in intreaga camera.
Chiar daca costul pentru achizionarea panourilor radiante este mai mare decat cel pentru achizitionarea unor radiatoare, in timp se vor amortiza deoarece costurile cu energia electrica se vor reduce.