Ai observat la copilul tau adolescent diferite simptome specifice ADHD-ului? Pare hiperactiv, impulsiv sau neatent in comparatie cu colegii sai? Informatiile de mai jos te vor ajuta sa intelegi mai bine ce este ADHD si cum se manifesta la adolescenti.
Ce este ADHD?
ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie) este considerata a fi o tulburare de neurodezvoltare, ce afecteaza atentia, autocontrolul, hiperactivitatea si impulsivitatea.
Este posibil sa fi auzit si de termenul ADD (tulburarea de deficit de atentie). Acest termen este folosit pentru persoanele care au dificultati excesive de concentrare fara prezenta altor simptome ADHD, cum ar fi hiperactivitatea excesiva sau impulsivitatea. Cu toate acestea, ADD este acum considerat un termen invechit. Nu mai este clasificat ca diagnostic conform manualului de statistici de diagnosticare. Persoanele care anterior ar fi fost diagnosticate cu ADD sunt acum descrise ca avand ADHD de tip neatent.
Unii factori de risc pentru a dezvolta ADHD includ:
- nasterea prematura;
- istoricul familial (rude apropiate care au ADHD sau o alta tulburare de sanatate mintala);
- abuzul de alcool sau de droguri in timpul sarcinii;
- epilepsia (copiii cu epilepsie au un risc mai mare de a dezvolta ADHD).
Simptomele ADHD la adolescenti
Copilul tau adolescent probabil ca nu va afisa toate semnele ADHD. Aceasta tulburare se poate prezenta diferit de la persoana la persoana, cu o combinatie de factori precum varsta, sexul, personalitatile individuale, etnia, etc., toti contribuind la felul in care ADHD se manifesta. Din cauza acestui lucru, tulburarea poate fi mai greu de recunoscut, diagnosticat si tratat.
Exista trei tipuri majore de ADHD:
- ADHD de tip neatent si distras;
- ADHD de tip impulsiv/hiperactiv;
- ADHD de tip combinat. Acesta este cel mai frecvent tip de ADHD. Se caracterizeaza prin comportamente impulsive si hiperactive, precum si prin neatentie si distractibilitate.
Simptomele tulburarii ADHD de tip neatent:
- Distragerea atentiei cu usurinta. Adolescentului ii este greu sa ramana concentrat asupra unei sarcini. Acesta poate incepe alte sarcini inainte de a le termina pe primele sau nu reuseste sa urmeze instructiunile. Din cauza asta, poate efectua greseli neglijente.
- Dezorganizare. Poate include uitarea si pierderea obiectelor personale. In timp ce acesta ar putea parea un simptom pe care toata lumea il afiseaza ocazional, pentru un adolescent cu ADHD este un eveniment obisnuit. Lipsa de organizare poate avea adesea un impact mare asupra vietii adolescentului. Ii poate afecta viata academica, sociala si de familie.
- Reticenta la implinirea sarcinilor care necesita efort mental. Acest lucru poate fi vizibil in special cand vine vorba de sarcinile care necesita mult timp sau efort mental.
Simptomele tulburarii ADHD de tip impulsiv/hiperactiv:
- Impulsivitate. Adolescentul se poate agita, vorbi excesiv sau poate avea probleme cu “functionarea executiva” (planificarea din timp, luarea deciziilor bune). Ii este greu sa ia parte la o activitate calma, linistita.
- Neliniste. Nelinistea este un simptom comun al ADHD la adolescenti. Din cauza acestui simptom, adolescentului ii este greu sa stea nemiscat. Acest lucru poate interfera cu multe domenii ale vietii, cum ar fi abilitatile de conversatie.
- Hiperactivitate / Foarte multa energie. Acesta este un alt simptom distinctiv al ADHD la adolescenti. De asemenea, este puternic asociat cu ADHD la copiii mici. Hiperactivitatea la adolescenti ar putea fi mai putin evidenta decat la copiii mai mici si se poate prezenta ca neliniste si neatentie generala.
Mai multe detalii despre ADHD poti gasi pe Mindmed.ro