Cercetatorii sustin ca daca toti fumatorii ar inlocui tigarile traditionale din tutun cu tigari electronice, sute de mii, daca nu chiar milioane, de vieti ar putea fi salvate.
Din pacate, statisticile referitoare la rata mortalitatii cauzata de fumat sunt realmente alarmante. In tara noastra, la fiecare 16 minute o persoana moare din cauza bolilor pulmonare, in special din cauza cancerului. In intreaga lume, peste 5 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cauzate de fumat.
In prezent, oamenii de stiinta fac tot ce le sta in puteri pentru a creste popularitatea tigarilor electronice in asa fel incat rata deceselor si a bolilor pulmonare sa se diminueze.
Utilizand tigari electronice, fumatorii inhaleaza niste vapori proveniti de la un lichid cu nicotina incalzit. Acest lichid este foarte diferit de tutunul traditional. Contine doar propilen glicol, aroma, nicotina si apa. Nu are in componenta ingredientele toxice ce se gasesc in tigarile traditionale.
Statistici despre tigari electronice
Daca in Romania inca nu se poate vorbi de un numar mare de utilizatori de tigari electronice, in America si in Marea Britanie lucrurile stau altfel. In SUA, exista peste 3 milioane de oameni care folosesc tigari electronice, iar in Marea Britanie circa 700 000.
Unii consumatori combina tigarile obisnuite cu vaping-ul (cuvant folosit pentru fumatul tigarilor electronice), in timp ce altii folosesc doar tigarile electronice. Din pacate, insa, cei care folosesc si tigarile cu tutun inca isi pun in pericol sanatatea, asadar recomandarea specialistilor este de a folosi doar tigari electronice sau de a renunta de tot la fumat daca doresti sa ai parte de o sanatate mai buna.
Printre oamenii de stiinta care recomanda utilizarea tigarilor electronice in loc de cele cu tutun se numara Robert West, un renumit profesor de psihologie a sanatatii, ce activeaza la University College London. Acesta a afirmat in cadrul unei prelegeri tinute la London’s Royal Society ca “literalmente, milioane de vieti ar putea fi salvate”.
Opinia marelui profesor este impartasita, de asemenea, de un alt cercetator in domeniu, Dr. Jacques Le Houezec. Studiind intens efectele nicotinei si ale tutunului asupra organismului uman, acesta a ajuns la concluzia ca folosirea tigarilor electronice este sigura pentru oameni, deoarece acestea nu sunt nici pe departe atat de nocive precum este tutunul, care contine peste 100 de ingrediente cancerigene. Singura substanta controversata din tigara electronica este nicotina. Aceasta nu are insa efecte nocive asupra sanatatii. Este considerata periculoasa doar din punct de vedere psihologic, deoarece creeaza dependenta.