Industria de masini s-a bazat intotdeauna pe cateva reguli fundamentale de mecanica pentru a crea automobile eficiente. Insa in ultimii zece ani, majoritatea marilor producatori auto s-au orientat catre crearea de solutii eco-friendly.
Au existat mai multe incercari de a modifica motoarele clasice pentru a putea functiona cu ulei pentru prajit refolosit. Insa, in lipsa unei patentari, a unei productii in masa si a unui sistem de colectare si furnizare de ulei, ideea nu e foarte populara.
Alti „inventatori” au incercat sa converteasca motoarele pentru a functiona pe baza de apa. Insa expertii au catalogat aceasta metoda ineficienta, fiind sceptici. In plus, niste masini care functioneaza pe acest sistem ar produce chiar si mai mult gaz cu efect de sera.
Cea mai viabila varianta ramane propulsarea masinilor prin electrificare. Aceasta presupune adaugarea de baterii si motoare electrice sistemului de propulsie a masinii. Cu cativa ani in urma, acest model reprezenta o nisa stricta, a carui cel mai impunator reprezentant a fost Tesla. Insa lucrurile nu mai stau asa, dat fiind faptul ca toti producatorii apeleaza la aceste motoare electrice.
Daca vrei sa faci o alegere pentru o astfel de masina, trebuie sa stii ca esti incurajat chiar si de autoritati sau companiile de investitii. Masinile cu propulsie electrica sunt scutite de anumite taxe, in timp ce metodele de creditare sunt mult mai avantajoase.
De asemenea, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de masini care utilizeaza sisteme electrice. Mai jos ti-am pregatit o lista cu cele mai comune, impreuna cu avantaje, dezavantaje si diferente.
Ce masini cu propulsie electrica exista?
Masinile electrice partial hybride.
- Acesta este cel mai simplu sistem si cea mai avantajoasa modalitate, din punct de vedere financiar, de a adauga componente electrice unui motor cu combustie interna. Aceste masini pot alimenta majoritatea sistemelor electrice ale unei masini, in timp ce sistemul start-stop ajuta la economisirea de combustibil cat vehiculul nu se deplaseaza. De asemenea, reduce decalajul pe care il are motorul cand genereaza destula presiune pentru a invarti turbina. Greutatea va fi semnificativ mai mica, in comparatie cu alte masini electrice. Alte beneficitii sunt legate de o complexitate si un cost mai scazute, in comparatie cu alte sisteme electrice. Insa, atat costul, cat si complexitatea sunt mai ridicate in comparatie cu masinile cu combustie. In plus, aceste masini nu dispun de un mod complet electric.
Seriile hybrid
- Ele folosesc motoarele clasice cu combustie interna pentru a deplasa vehiculul la viteze mai mari si cand acesta este incarcat. Insa, pentru deplasarile urbane este folosit sistemul electric. Astfel, beneficiez de o economisire de combustibil excelenta. Dezavantajele sunt prezente in pretul crescut de achizitie si in faptul ca prin maximizarea eficientei se pierde puterea.
Vehiculele hybrid cu incarcare
- Acestea sunt cea mai apropiata varianta de sistemele complet electrice. Acestea au abilitatea de a functiona pe distante mai lungi, utilizand doar puterea electrica. Acest lucru datorita bateriilor mai mari, care se bazeaza pe incarcarea de la statii electrice si nu pe motorul cu combustie pentru a primi energie. Din nou, dezavantajul si in acest caz este dat de costul crescut, care este si mai mare decat pentru niste masini partial hybride sau hybride. De asemenea, pachetele de baterii mai mari presupun o greutate crescuta.
Masinile pe baza de baterii electrice
- Acestea functioneaza cu cel putin un motor electric conectat la ele. In acest caz exista o simplicitate mecanica si mai putine parti care se misca si implicit, mai putine reparatii. Cuplul se realizeaza instant, iar functionarea este silentioasa. Costul electricitatii este foarte mic, ceea ce face alimentarea ieftina. Dat fiind faptul ca nu exista o teava de esapament pe care sa fie eliminate emisiile, nu vei plati taxe pentru emisii. Masinile electrice au un centru gravitational scazut, motiv pentru care sunt mai usor de controlat. Avantajele sunt reprezentate de costul destul de mare de achizitie, limitarea distantei de rulare, durata lunga de alimentare si infrastructura sub-dezvoltata a statiilor de alimentare.
Astfel, cand daca vrei sa te orientezi catre schimbarea masinii cu una cu propulsie electrica, decizia se reduce in mare parte la costuri. Asta deoarece beneficii exista, chiar daca mai multe sau mai putine, in functie de sistemul electric.
Insa trebuie sa tii minte ca, daca alegi sa achizitionezi o masina complet electrica, cu toate ca este mai scumpa, este o investitie. Costul achizitiei va fi recuperat si redus substantial in timp, prin economisirea data de alimentarea electrica si nu cu combustibil fosil.