Sindromul de tunel carpian este o tulburare dureroasa a mainii, cauzata de presiunea nervului median in tunelul carpian, acesta fiind un pasaj ingust ce se afla in incheietura mainii. Simptomele includ amorteala, furnicaturi si durere in degete si mana, in special noaptea.
Orice lucru care provoaca inflamatie in interiorul tunelului carpian poate duce la aparitia sindromului de tunel carpian, inclusiv miscarile repetitive ale mainii, sarcina si artrita reumatoida.
Cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Simptomele acestei neuropatii de compresie pot include:
- amorteala, furnicaturi sau senzatie de ace in primele patru degete ale mainii (degetul mic nu este niciodata afectat);
- durere in mana si incheietura mainii, mai ales noaptea, putand uneori sa provoace probleme de somn;
- slabiciune a mainii;
- in cazuri grave, pierderea fortei, a coordonarii si chiar pierderea functiei mainii.
Care pot fi cauzele sindromului de tunel carpian?
In unele cazuri, cauza este incerta. De obicei, insa, boala poate fi cauzata de anumiti factori, precum:
- miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii;
- artrita reumatoida, diabetul de tip 2 sau hipotiroidismul;
- sarcina – hormonii asociati cu sarcina provoaca retentie generala de lichide, care poate duce la presarea nervului median. Sindromul de tunel carpian declansat de sarcina dispare de obicei la scurt timp dupa nasterea copilului;
- traumatismele la nivelul incheieturii mainii;
- factori congenitali – unii oameni se nasc cu un tunel carpian mai mic decat altii;
- obezitatea.
Metode nechirurgicale de tratament pentru sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva care, mai lent sau mai rapid, va evolua spre agravare. Nu este o afectiune ce trece de la sine, asadar trebuie tratata corect, cu ajutorul unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii.
In stadiu incipient, sindromul de tunel carpian poate fi ameliorat prin metode nechirurgicale, care pot include:
- odihna mainii (evitarea sarcinilor care implica utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii);
- purtarea unei atele care sa tina incheietura mainii in pozitie neutra;
- administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- injectii locale cu corticosteroizi, pentru a reduce inflamatia si durerea;
- fiziokinetoterapie.
Daca boala este in stadiu mediu sau avansat, se recomanda interventia chirurgicala. De mentionat, de asemenea, ca operatia este singurul tratament eficient pentru sindromul de tunel carpian. Doar in acest fel se poate elibera complet si definitiv nervul median de sub presiune. Celelalte metode ajuta doar la ameliorarea temporara a simptomelor.
In ce consta interventia chirurgicala pentru sindromul de tunel carpian?
Conform specialistilor de la Vitta Clinic din Timisoara, operatia consta in sectionarea ligamentului carpian transvers (ligamentul care acopera tunelul carpian) in vederea largirii calibrului canalului si eliberarii astfel a nervului median de sub presiune. Este o operatie usoara, ce dureaza in jur de 15-20 de minute, care se face sub anestezie locala si care nu necesita spitalizare.
Daca operatia este facuta la timp, cand inca nu au aparut modificari ireversibile la nivelul nervului median, pacientul se va vindeca rapid, va scapa complet de simptomele suparatoare, iar in decurs de doar cateva saptamani isi va putea relua activitatile obisnuite. Activitatile de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri, pentru o recuperare mai buna, poate fi necesar un program de fiziokinetoterapie.